Mer av Cissi

Pillat ihop två bilder till från fredagens plåtning, enjoy!





Bilderna gör sig dessvärre inte rättvisa i så här litet format, men ger en god försmak iaf.

Porträtt

Cissi kom förbi i fredags för att överlämna sitt vackra anlete åt mig och min nya kamera. Började med lite porträttbilder där jag använde min lenysbaby och sedan gick vi vidare till ljusa vackra helkroppsbilder i miljö.

Här kommer ett smakprov från porträtten.



Foto/retusch: Moa P. dvs Moi
Modell: Cissi

Filmfestivalen

Då vart årets schema spikat.

Först ut blir:
Män som simmar

En grupp medelålders män har slagit sig samman och börjat ägna sig åt konstsim. Det är ett sätt för dem att komma bort från vardagens lunk, men snart utvecklas deras hobby till något mer. Högst oväntat får de en inbjudan till världsmästerskapen i konstsim i Milano.

Adrienn Pál



Piroska jobbar som sköterska inom terminalvården och är missnöjd med sitt liv. Hennes make är mest intresserad av sin modelljärnväg och på jobbet spenderar hon största delen av tiden med att bevaka en vägg med monitorer. Hon dagdrömmer sig bort och hennes fantasi får ny näring när det en dag kommer in en patient, som har samma namn som hennes bästa vän från skoltiden, Adrienn Pál. Det sätter igång hennes tankar och Piroska bestämmer sig för att försöka hitta vännen, vilket blir till en gåtfull resa i hennes eget minne och förflutna. Med svart humor penslar Ágnes Kocsis (Fresh Air, GIFF 2007) fram en stillsam och suggestiv historia som belönades med kritikernas pris vid festivalen i Cannes.

Womb




Fliegaufs förra film Milky Way innehöll sammanlagt endast elva bilder. Men detta är något annat. Tommy och Rebecca är betagna i varandra som barn, men separeras när Rebeccas mamma får jobb i Japan. När de möts i vuxen ålder finns kärleken kvar. När Tommy dör i en trafikolycka konsulterar Rebecca Department of Genetic Replication som ser till att hon blir gravid med hjälp av genetiskt material från den döde fästmannen. En ny Tommy, en exakt klon av den förra, föds och blir en ny man, den man som Rebecca älskar. Krångligt, javisst. Barn eller älskare är i det här fallet samma sak. Ett mycket visuellt inlägg i debatten om genetik och kloning. Som Rebecca ser vi svenskättade stjärnan Eva Green.

Isolerad




Läkarstudenten Frank (Emil Johnsen) är mitt i en stressig tentaperiod när granntjejen (Ylva Gallon) ringer på dörren. Trots hans aviga och näst intill folkilskna attityd fortsätter hon att ringa på, oftare och oftare. Allt verkar inte vara som det ska mellan henne och pojkvännen, en mystisk mc-kille, spelad av Peter Stormare, och under några intensiva dygn går allt över styr. Isolerad, en av de två sista filmerna ut i Svenska Filminstitutets debutsatsning Rookie, är en i det senaste årets våg av svenska independentfilmer i skräckgenren. Men filmen når längre än de flesta andra. Regissörsduons Kafka-artade upplägg känns igen från novellfilmen Rosenhill (GIFF 2009) och är en spännande skräckvision av ensamhetens konsekvenser. Filmen är GIFF:s avslutningsfilm.

Sound of Noise




Sex trum-terrorister planerar och genomför en attack i fyra akter mot en stad. Den tondöva poliskommisarien Amadeus är dem ständigt på spåren och blir indragen i en riktig musikhärva. Hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta.

(Alla bilder och text är stulna rakt av från Giffs hemsida).
Vad ska ni se på årets filmfestival?

Le Beau Serge

Kilade in på cinematekets premiärvisning idag efter jobbet för att få vila ögonen på lite fransk nya vågen film. I vår skall de bland annat visa filmer gjorde av regissören Claude Chabrol och först ut var Vännerna (Le Beau Serge). Filmen hade premiär 1958 och var Chabrols debut. Byn som filmen spelades in i hade Claude själv bott i under krigsåren, flertalet av skådespelarna var hans vänner och hela projektet finansierades av hustruns arv.



Filmen handlar om hur en student, sjuk i tuberkulos, återvänder till sin hemby efter många år på vift. Byn är sig lik, värre är det med dess invånare. Han finner sin barndomsvän Serge nedsupen med hans svärfar och när han börjar nysta i trådarna känns situationen bara mer och mer tragisk.

Påminde mig om Dogville av Lars von Trier som jag var och såg i våras, när Grace flyr undan maffian till en enslig by i klippiga bergen som verkar genomtrevlig och idyllisk i början innan obehaget sakta men säkert kryper sig på.

Lensbaby + high fashion

Hittade ett fantastiskt behind the scenesklipp på fstoppers. Den visar en plåtning av a la disposions klädkollektion med väldigt edgy kläder och detta fotat med en lensbaby, fantastiskt!



Göteborg by night

Bild tagen från en balkong uppe på gråberget i helgen.


Mera mat

Många matinlägg nu men äta bör man annars dör man. Tillbringade söndagen hemma hos Sushi då herrn ville testa på min Loreo Lens in a cap (plastbit som sätts framförkameran och omvandlar den till en hålkamera). Liten plastig dålig men ack så rolig pryl.

Mat blev det hur som helt, sej på en bädd av purjo (klassiker!) tillsammans med lite skivad portabella och en sås av crème fraîche, vatten samt lite salt och peppar. In i ugnen en halvtimma och sedan ut för att hälla på lite vällagrad grevé innan den fick en snabb åktur in i ugnen igen för någon minut eller två.



Middagen avnjöts av en flaska med Kiviks äppelcider och efter det vankades Jacques Tatis Semestersabotören, som jag dessvärre somnade i då matkoman och den sena timmen tog ut sin rätt.

Den nakna mannen

Gick en promenad på stan idag och tog mig en sväng in på Hagabion för att se Den nakna mannen, en film som gått några månader nu och som jag tänkt se någon dag men aldrig riktigt kommit till skott med. Passade dock på idag, då jag misstänkte att den snart skulle sluta visas och mycket riktigt så var det den sista visningen jag hamnade på.



Filmen var mycket fin och känslosam, när eftertexterna rullade kunde man höra hur folk plockade upp näsdukarna. Utomordentlig skildring av baksidan av mansrollen, och fint perspektiv på faderskapet. En film som jag verkligen rekommenderar både för kvinnor men kanske framförallt män.

Förövrigt fick jag plockat med mig ett program för Göteborgs internationella filmfestival, här skall läggas schema.

Spenatsoppa med pocherat ägg

Brukar alltid ha hårdkokta ägghalvor till min spenatsoppa, men provade på ett lite festligare alternativ idag nämligen ett pocherat ägg.



Spenatsoppan bestod av frusen stuvad spenat, grönsaksbuljong, mjölk och en vetemjölsredning.

Ägget tillagades genom att jag kokade upp en kastrull med vatten, rörde om med en sked tills det bildades en virvel, hällde i ägget som jag på förhand knäckt i en kopp. På med locket och tog av från plattan, fick stå ca 4-5 min innan ägget plockades upp med en hålslev.

Äpplepaj

På väg hem från jobbet häromdagen fick jag nog av multiplikationstabellerna som som kretsar i huvudet nu och de kommande veckorna, så gick till affären och köpte mig två kilo äpplen. Planen var äppelchips, äppelmos och äppelpaj. Chipsen och pajen är avklarade och nu i dagarna blir det så småningom också mos.

Så här blev pajen. Tillagad i en ugnsform jag knep på Broarnes rea.



En vanlig smulpaj. Margarin, vetemjöl och havregryn i smulet. Skivade äpplen med lite socker och lite nyriven ingefära och kanel till. Hemlagad vaniljsås till, mumma!

Vaniljsås
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 msk socker
½-1 tsk vaniljpulver

Sommarens modevisningar

Hade med mig kameran under kulturkalaset i somras och passade på att knäppa några bilder under de tre modevisningarna jag var och såg. De hamnade tyvärr i glömska, men hittade dem här om dagen i en mapp och slängde lite snabbt ihop dem. Först ut är en modevisning som Prickig katt och teaterbutiken låg bakom som var på Röhrsska museets bakgård. Lets go bananas!



Andra ut var Rasmus Wingårdh with Friends som hade sin modevisning på Götaplatsen. Hela kollektionen var egentligen herrmode, men hälften av modellerna kvinnor, spännande koncept.







Bergmans lekstuga

Såg en kort fin dokumentär som byggde på material som Ingmar Bergman själv filmat behind the scenes med en 8 mm kamera under 50 och 60-talet. Detta tillsammans med ljudspår där Bergman själv berättar om de personer som fanns i hans närhet och framförallt Bibi Andersson, Liv Ullman och Harriet Andersson vilka samtliga var med och gav sina historia om Bergman och den kamera han fångade sin omgivning med.



Ett fint personligt porträtt, som nu i efterhand nog kommer ge några av filmerna ytterligare en dimension. Han klädde dessutom oförskämt bra i basker.

Silver darling

Dagen till ära gjorde jag mig en liten söndagsmiddag och då gårdagen gick lite i Norrlandstema så vill jag göra nått mer klassiskt bohuslänsk idag. Panerade sillfiléer och rotfruktsgratäng.

I Storbritannien kallas ofta sillen för Silver darling. Fint namn på en fisk man sannerligen borde skänka mer uppskattning åt.



Rotfruktsgratängen bestod av kålrot, potatis och palsternacka som skars i bitar, lades i en ugnsform där jag smulade en buljongtärning över hällde på lite matlagningsgrädde samt hade riven Västerbottensost på. Lite peppar på och sen in i ugnen i drygt en timme. Hade nog varit en fördel om man hade förvällt grönsakerna först, blev en del tuggmotstånd.

Sillfiléerna doppades först i vetemjöl, fick sig sen ett bad i uppvispat ägg och sist rullad i ströbrödet innan det var dags att läggas i stekpannan. Saltade och pepprade samt pressade en citron över.

Sillen smakade helt fantastiskt, precis som den panerade makrillen jag ofta åt som barn tillsammans med kokt potatis och stuvad spenat.


Palt

Efter att ha kikat lite på halv åtta hos mig nu i höst blev jag lite sugen på att testa på palt, en rätt som gjorde två gånger under samma vecka när de var uppe i piteå och filmade. Har en himla mysig kokbok här hemma, Sveriges nya Landskapsrätter, där Pitepalten fick representera Norrbottens traditionella rätt. Ändrade dock receptet någon, då jag inte äter kött samt inte hade något kornmjöl hemma.

Använde mig av röda linser, riven västerbottenost, morot och palsternacka som fyllning istället. Har ingen tidigare erfarenhet av palt i huruvida smaken eller konsistensen skall vara, men det gick klart ner hur som helst, nästa gång kör jag nog dock på en mix av champinjoner, quornfärs och västebotten ost för att få det lite mer matigt.



Pitepalt
4 portioner
1 kg potatis
200 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
salt

1. Skala och riv potatisen fint. Låt rinna av ordentligt i en sil eller ett durkslag. Skär fläsket i små tärningar.
2. Blanda potatisen med korn- och vetemjöl och 1 ½ tsk salt. Börja med en mindre mängd mjöl och tillsätt mer om det behövs. Degen ska vara ganska fast.
3. Skär degen i 12 bitar. För en fördjupning i varje. Lägg i ca en msk fläsktärningar, nyp ihop och forma till bollar.
4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
5. Lägg försiktigt i hälften av paltarna med hjälp av en hålslev och rör om försiktigt så de inte fastnar på botten. Låt dem småkoka 45-60 minuter.
6. Ta upp med hålslev och varmhåll. Tillaga resten. Servera gärna med lingonsylt och lite smör som får smälta på palten.

Köket

Fått fixat i ordning köket en del sedan flytten och bör snart vara fulländat enligt planerna.





Hjärtplätt

Stekte mig plättar häromdagen, premiäranvände mitt plättjärn jag hittade på myrorna i höstas.



Körde på pannkaksreceptet som finns i Vår Kokbok, dvs helt vanliga pannkakor men hade i vanilj i. Himla gott! Nästa gång blir det nog en halv sats dock, då det tog en evighet att steka upp hela smeten.

Lensbabyn

Hittade en bild jag tog förra vintern, på Jul på Liseberg där jag, Fredrik och Sandra tog lite fina vinterbilder. Här premiäranvände jag min lensbaby tillsammans med en creative apature disc, i det här fallet hjärtformad. Blir sugen på att plocka upp den snart igen och börja experimentera mer, fått samla damm på tok för länge nu.




Nyår 2.0

Igår begav jag mig hem till Annie för att fira ytterligare ett nyår, inom restaurangbranschen är vi många som jobbar och sliter vid tolvslaget, så det var helt enkelt några som sköt upp det några dagar eller som jag, inte kunde få för mycket av det goda och körde på ett firande till. Började med fest hemma hos Annie, där champagnen var utbytt mot Asti. Spelades charader och Med andra ord.



Därefter skulle jag bege mig hem, men då vagnen lät sig dröja så hängde jag med en sväng in på Babar där ett flertal andra kollegor återfanns då Kents födelsedag firades kvällen till ära.



Peace out!

Samorost-1

Blev ingen simhall idag, utan intensiv tvätt och städande av köket. Mellan ett av tvättpassen råkade jag klicka mig in här och upptäckte ett nytt spel, nämligen Samorost-1. Gjort av skaparna till den finaste av spel nämligen Machinarium. Samorost var enligt mig lättare, och då det inte fanns lika många banor så gick det även betydligt fortare.



Samorost-2 finns att ladda ner på Machinaruims hemsida, får ta och testa på det när man åter får en ledig stund.

Nytt år, ny vecka och nya vanor.

Idag är det första dagen på första veckan på det nya året, därmed en utmärkt dag att starta upp sitt nya hälsosamma liv på!

Startade dagen med havregrynsgröt men linfrön i, ett glas apelsinjuice, en kopp rött te (i finaste Lilla My-koppen som jag fick i julklapp av pappa) samt ett kokt ägg.

Peppar för att det finns tid och ork att knalla bort till simhallen också för att ta sig an några längder.


Nyår

Jobbade i stort sett hela dagen, så blev inte utgångs om först var tanken utan en lugn hemmakväll hos Sushi med lite mat innan det var dags att skåla och avlägga nyårslöften. Då affärerna hade lite avvikande öppettider denna afton så körde vi på klassisk punkgryta, dvs man tager vad man haver. I det här fallet blev det en god gryta på krossade och passerade tomater med kidneybönor, spenat och massor av chili. Detta tillsammans med ris och en sallad av majs, soltorkade tomater gurka och machésallad.



Vinglaset fylldes denna afton med Billabong Brut. Sött, gott och lagom bubbligt. Blev även en god kopp cappuccino senare på kvällen, vilket påminner mig om jag jag själv får komma igång och börja använda min mokabryggare.

Jag är ju egentligen rätt anti raketerna, men utsikten var fantastiskt fin från gråbergets topp.

Fjolårets nyårslöfte var att bli mindre bitter och det gick väl lite si sådär, men i år tänker jag satsa på att ta hand mer om mig själv. Träna, koppla av, äta bättre osv. Har tre dagars ledighet som stundar framför mig nu så tänkte försöka starta igång året med att ta mig till simhallen för att se hur många längder man orkar med.

RSS 2.0