Fallande löv

Skrev ett inlägg i höstas om att KF ger ut nya koppar i gamla mönster av Stig Lindberg som man kan hitta här.
Nu har jag jagat fatt på de kopparna som släpptes året innan, nämligen Fallande löv.



Här är en vas som Stig Lindberg designade på sin tid.



Ur Stora boken om antikt av Jane Fredlund.

Fishy McRill

När jag åkte hem för att hjälpa mormor rensa ur pannrummet inför husvisningen så passade jag även på att hänga med far min ut i båten för att fiska makrill, nått jag inte gjort på år och dagar. Fick tre små firrar som jag la i folie, fyllde magen med rödlök, schalottenlök och vitlök (närstan så man kan tro att jag gillar lök). Lite salt, timjan och olivolja på utsidan fisken, sen var det bara att klämma ihop paketet och ge det en skjuts in i ugnen för ca en halvtimme.

Varning för starka bilder för den känslige..



Tre små huvuden om jag skall koka buljong på.

Nu beger jag mig upp till Björktorpet, min mormors lantställe utanför Söderköping, men är åter på västkusten på fredagsmorgon för två plåtningar.

Mandelblom, kattfot och blå viol

.. är inte bara blommorna i Sjösala vals, utan även namnet på en dokumentär som gick på svt för några dagar sen. Handlar om den artrika kulturmark i Sverige som sakta växter igen i takten som bönder och betande djur försvinner. Kanske känns som ett trivialt problem, men vill gärna kunna fira midsommar som förr även i framtiden.

Dokumentären finner man här.



En liten ängsbit vid Saltholmen som jag knäppte en bild på när jag och Andreas var ute för att leta lämpliga fotoplatser.

Elsa

Jag var upp som bekant upp i vår huvudstad för snart tre veckor sen, och passade på att plåta lite när jag var uppe och träffade nya spännande ansikten. Här är första sessionen ut, och den är på Elsa, som jag några dagar innan jag åkte upp hade kommenterat en av hennes sessioner på ett fotocommunity där vi båda är medlemmar. När jag väl var uppe på plats fick jag mail om att hon gärna ville plåta med mig om jag skulle ha vägarna förbi Stockholm. Blev nog min snabbaste plåtning från mail till att väl få till skott att skjuta lite.



Modell: Elsa O samt katten Ignalina
Foto/retusch: Moa P dvs jag

Så går vi runt kring en enebärabuske..

Midsommar firades på traditionellt vis hemma på landet med hela tjocka släkten närvarande. Massor med sill & potatis, dans runt stången och e som damp av traktorflaket. Finns kort och gott mycket att skriva om årets midsommar, men låter bilderna tala för sig själva. En bild säger ju trots allt mer än tusen ord så på sätt och vi blir det ett väldigt utdraget inlägg.



Glad fortsättning på sommaren önskas alla!

Retrobaddräkter

Nu är äntligen bilderna från baddräktsplåtningen klara som jag plåtade för strax över två veckor sen. Här kommer lite smakprov från några av alla bilder:



Modeller: Felicia, Caisa, Sabina och Janna
Make up: Sara J
Baddräkter: Janna Drakeed
Foto: Moa P dvs jag

Flädersaften

Min kusin ringde och föreslog en promenad i mitten på förra veckan, och då jag inte hade något planerat förens kvällen så tackade jag ja och följde med ut. Mycket tjatter blev det, och helt plötsligt får vi syn på två fläderträd som står strax utanför huset som hennes lägenhet ligger i. Det lustiga var att båda två hade kikat in på gp.se tidigare på morgonen och sett deras artikel Häll sommaren på flaska där det fanns med ett flädersafts recept. Vi bestämmer oss för att ta turen förbi coop och köpte oss varsin spann, sen var det bara att knata förbi igen och plocka på oss lite blommor.



Det behövs ca 30 blomsteställningar
Tre stora citroner
1, 5 liter vatten
50 gram citronsyra
1, 5 kg socker

Rensa blommorna från vissna delar och ev insekter som följt med och lägg tillbaka i hinken som skall vara rengjord. Tvätta rent citronerna och skiva dem tunt, lägg i dem i hinken. Koka upp vattnet, och rör ner sockret och citronsyra. Slå sedan på det varma vattnet över citronerna och blommorna. Täck för, rör då och då och de är färdigt att tappas upp efter ca tre dagar.



Passade på att återanvända gamla petflaskor, så kan man frysa ner saften också. Hittade isglassformar när jag var på ica för att leta efter en saftduk (vilket de inte hade så fick bli ett sånt där evighets kaffefilter istället). Glassarna blev verkligen supergoda så kommer tillverkas betydligt fler den här sommaren.

För dem i familj och släkt som undrar hur saften blir så plockar jag med mig en flaska hem nu till midsommar.

Det goda livet

Ikväll började svt sända Det goda livet igen, de körde en säsong i höstas och då var det hösten som var i fokus, nu i den nya säsongen kikar de närmre på våren. Kanske lite sent med tanke på att midsommar snart står för dörren. Oavsett så är det ett himla mysigt program.

Handlar om Hugh som lämnar stadslivet i London och flyttar ut till landet för att börja leva själv försörjande. I de avsnitt som sänds nu har han bott på landet i tio år, men de tidiga säsongerna är mysiga de med när man får se hur han bygger upp sin tillvaro. Finns på voddler för den som är nyfiken.

Mer info om programmet hittas här.

Ironiskt nog satt jag och kronärtskocka till programmet, som han senare i avsnittet tillagar.



Kokas en stund, kanske en halvtimme eller hur länge man nu orkar vänta, sen plockas den upp med en hålslev och läggs upp och ned i en sil för att rinna av sig lite, därpå lägger man den på en tallrik och börjar försiktigt öppna upp den. Kronblad för kronblad. När man når mitten plockar man bort "håret" dvs den outslagna blomman och klickar ut lite smör och strör på lite salt på botten. Lossa därpå ett och ett av kronbladen och doppa i smöret. Helt ljuvligt gott.

Kungälv

Varit och kikat på två lägenheter i Kungälv nu i dagarna, en etta och en tvåa. Lite som en back-up plan ifall att jag inte kommer in på Viebäck. Bott där tidigare så vore ganska trevligt att komma tillbaka, rätt trevlig liten stad och lagom långt till kexfabriken på gott och ont.

Tvåan hade fördelen att den var större såklart, har dessutom redan bott i en exakt likadan så var ingen överraskning när jag gick på visningen. Ettan är ju något mindre (32 m2) men större än vad jag har nu (24 m2), kändes något bättre planerad också. Summan av kardemumman är väl att etan var mer intressant än tvåan då den kändes betydligt fräschare.

En liten planritning över ettan.
Har några dagar att suga på karamellen nu om jag vill ha den eller ej. Vore trevligt om man kunde bo kvar på ett och samma ställe en längre tid nu, flyttat runt väldigt mycket sista åren.

Rödbetor med fetaost

Har passat på att experimentera lite med lite olika grönsaker som jag inte ätit speciellt mycket av förr. Här om dagen blev det ångkokta rödbetor med en klicksmör och lite smulad fetaost över, riktigt gott.



Satte en sil över kastrullen, fyllde på med lite vatten undertill, i med rödbetorna som hade skalats och finfördelats något. På med lock och fick koka drygt en kvart tills det mjuknat med fortfarande hade kvar sin spänst.

Sweet as Candy

En bild från gårdagens plåtning. Fick gå före i photoshopkön då sminkösen snabbt behövde bilder till portfolion. Övriga bilder från serien borde komma om en vecka eller två.



Modell: Candy Dollheart
Smink: Jeanette Michelle Ekstedt
Foto: Moa P dvs jag

Egg in the basket

Idag till frukosten passade jag på att testa på att laga egg in the basket. Känns väldigt brittiskt och hade jag ätit kött skulle jag säkerligen stekt bacon till.



Tog en brödskiva, tryckte ut ett hål i mitten med ett glas. Värmde på lite smör i stekpannan och stoppade ner brödbiten, vände efter någon minut och knäckte ner ett ägg. Mumma!

Måste sannerligen göras fler gånger, var riktigt gott och ett trevligt sätt att piffa upp tråkigt vitt formbröd.

Burlesqueplåtning

Ikväll blir det att plåta min vän Candy i studion. Blir lite klassisk burlesque med feather fans, läppstiftsröd klänning och en divan, kan nog bli grymt bra.




Här är en bild jag knäppte på henne under en av Tip the velvets fester i höstas.

Sparris

En grönsak jag känt mig sugen på att experimentera lite mer med på sista tiden är sparris. Främst då jag så sällan ätit det. Hittade ett knippe på ica och testade att ångkoka dem, och den hälla på lite smält smör med vitlök och persilja i. Mumma sannerligen. Nu önskar jag bara jag hade ett helt sparrisland utanför knuten.



Persiljan var förövrigt min egenodlade, så de tar allt lite fart i krukorna här hemma.

Bassängen

När jag var uppe på fototräffen i Hallstahammar plåtade jag Ellenore som hoppade i den lilla barnbassängen på campingen.



Modell: Ellenore B
Foto/retusch: Moa P dvs jag
Fotoassistans: Peter G

Stockholm

Sitter för närvarande hemma hos Susann i Stockholm på en liten minisemester på fyra dagar. Hade en helt fantastisk bra plåtning i förmiddags med Sandra och hennes egenlimmade kreationer.

Här kommer en lite behind the scenes från söndagens baddräktsplåtning.



Modeller: Felicia, Sabina, Caisa och Janna
Baddräkter: Janna Drakeed
Smink: Sara Johansson

Tjipp!

RSS 2.0