Peanut Butter Cups

Lagade till dessa för någon vecka sen, riktigt smaskens men man bör dra ner lite på florsockret och/eller använda mörk choklad istället för att inte storkna av all sötma.



Receptet hittar du här.

Solglimt

En bild från i sommras på Paulina



Modell: Paulina A.
Foto: Moa P dvs Jag.

Susie

Fick en fantastiskt fin Rörstrands skål av farmor i julklapp, vände och vred lite på den samt försökte söka lite på nätet vilken ålder det kunde vara på den, och vilka andra delar som fanns i samma serie.

Svenskt porslin fann jag inte så värst mycket matnyttigt mer än att jag kunde konstatera att det även finns en hög vas i samma serie (scrolla längst ner på sidan för att se den).

Vände upp och ned för att utröna vad man kunde få ut av stämpeln. Det är en av Rörstrands 1900-tals stämplar och den saknar VDN stämpeln som infördes på 60-talet. Så landar troligtvis på 50-talet vilket känns rimligt när man ser på dekoren. Verkar inte vara helt vanlig heller, låg inget upp på tradera.



Någon annan som vet något matnyttigt? Får fråga farmor när tillfälle ges.

Trash

Bild från i somras, rätt hård mörk retusch.



Modell: Marie P.
Foto: Moa P. Det vill säga jag.

Fajans

När jag skulle bege mig ut i julruschen för att försöka förskaffa in de sista julklapparna tog jag även en sväng in på coop för att köpa på mig lite ingredienser till vörtbröden jag bakar varje jul. Fann då ett rart två pack med några kaffekoppar. Att säga att jag är i behov av fler muggar vore en lögn, men just de här fick följa med mig hem då de är efter ett av Stig Lindbergs gamla mönster. Retro edition heter dem, och det började redan förra året då KF fyllde 110 år och man tog fram kaffekoppar med mönstret Fallande löv.



KF (kooperativa förbundet) köpte 1937 upp Gustavsbergs porslinsfabrik efter år av dålig ekonomi och de utvidgade verksamheten till att även tillverka sanitetsporslin, emaljerade badkar och plastartiklar. Samma år anställdes även Stig Lindberg som i slutet på 40-talet blev konstnärlig ledare. 1987 köptes Gustavsberg upp av Wertsilä, ett finsk bolag som redan ägde Rörstrand och Arabia.

Årets mönster heter Fajanser, och är ursprungligen inget specifikt mönster utan en metod då man målar porslinet med tennglasyr. Lindberg formgav flertalet vaser med fajanser, och jag hittade en bild på en skål i en bok hemma hos mormor (Stora boken om antikt av Jane Fredlund). Mönstret är nästan på pricken samma som det på koppen bortsett från de blåa bladen resp de gröna.



Det vore roligt om KF fortsatte att ge ut en ny design varje år. Själv ska jag hålla ögonen öppna efter Fallande Löv på tradera.

Cinematekets nya program



Surfade in på Cinematekets hemsida idag och upptäckte att de nu släppt vårens program, fanns flera punkter som onekligen såg intressanta ut, och de filmer och teman jag ser fram emot mest är:

Resan till Melonia
Såg den för en herrans massa år sen och vill minnas att den var himla mysig. Den ligger under temat Göteborgsprofiler och det är inga mindre än Räfven som valt ut den, så ska bli kul att höra deras presentation av filmen.

Antonias värld
Vald av Ladyfest Gbg och verkar vara ett fin kvinnoporträtt.

Luchino Visconti
Italiensk 60tals film är något jag hört många prata om, men själv missat så det här blir nog ett ypperligt tillfälle att ta igen lite.

Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolshevik´s

Stumfilm med levande musik till, räcker gott för att jag ska gå och se den. Att det dessutom är en satirisk propagandahistoria gör ju inte det hela mindre intressant.

Sergej Eisenstein
Sovjetiska filmer, både stumfilmer och med ljud. Filmerna ska experimentera med kameravinklar, och det är ju alltid intressant. Tre av filmerna är det även levande musik till.

Per Linberg
Tre filmer av Per Lindberg. Vill se mer av våra svenska gamla klassiker, och var tacksam för de tre Bergman visningarna som erbjöds i höstas så det här är varmt välkommet för att man ska kunna få ta en fortsatt del av vårt svenska filmarv.

Claude Chabrol
Fransk nya vågenfilmer, behöver nog ingen större presentation. Har inte sett Chabrol innan så ska bli intressant att få se vad han går för jämfört med Godard, Truffaut och Clouzot.

Illusionisten
Animerad film med manus av Jacques Tati och regissör är Sylvain Chomet som gjorde Trion från Belleville. Det här låter som en riktigt fin kombination.

Programmet finns här och kalendariet här.


Tidernas fisk

Läste en himla fin bok för några veckor sen, Tidernas fisk av Samantha Wienberg. Den handlar om jakten på kvastfeningen, när man råkade få upp en fisk man trott varit utdöd i fler hundra miljoner år i trålen på en fiskbåt i Sydafrika julen 1938. Fisken var en kvastfening (havstofsstjärten, Latimeria chalumnae) en fisk man tidigare bara funnit som fossil, äldsta så gammal som över 350 miljoner år gammal och yngsta dryga 70 miljoner år. Det var inte bara tanke på att ha funnit en utdöd art som var så fascinerande med kvastfeningen, utan att den ansågs av Darwin vara den felande länken - fisken som vandrade upp på land.



Boken var mycket fängslande och jag tvivlar på att man behöver vara vare sig fisk eller fossilnörd för att tycka det, jakten på kvastfeningen var mer än en hets bland forskarna, det blev även en het politisk fråga. Hade mycket svårt att lägga den ifrån mig. Man blir inte heller mindre sugen på en tripp till Köpenhamns naturhistoriska museum där det skall finnas en uppstoppad havstofsstjärt.




Tunnbrödsbak

För strax över en vecka sen var det dags för lite tunnbrödbak nu innan jul med släkten, vi brukar försöka styra upp bak lite då och då för att fylla på förråden med tunnbröd inför jul, påsk och midsommar.

Receptet var följande:

1 liter mjölk
50 g smör
50 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
1,7 liter vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
fänkål + anis

För att mätta hela familjens behov körde vi dock fem satser och modifierade receptet något så vi tog hälften mjölk och hälften vassle samt bytte ut sirapen mot honung.


Systers hund Morí fick vara med, här poserade med mosters kockumgrejer.


Tip the velvet - Bilder

Här kommer ett litet urval av bilder som jag knäppte på Tip the velvets två års kalas. Resterande finns på Facebook och hemsidan.

















Tyvärr blev kvalitén lidande på de lite större bilderna då de är plockade direkt från Facebook och inte uppladdade via bloggen.


Julbak med syster

Bloggen har stått lite orörd de senaste två veckorna då det blev en hel del jobb som kom emellan. Hur som helst, var hemma hos min syster och körde julbak i hennes nya lägenhet. Blev pepparkakor, lussekatter samt ingefärskola.

Vi började dock med lite fika för att samla krafter till knådandet. James Dean som glöggkopp och en rosa glittrig gitarr:





Därefter tog vi tag i lussekattsdegen. Receptet hittade vi i senaste numret av Minnenas Journal:

Lussekatter
100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
2 1/4 dl socker
1 msk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 liter vetemjöl
Till gardering
1 dl russin
1 uppvispat ägg

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

3. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.

4. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i
20 bitar vardera. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter.

5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.

6. Jäs i ytterligare 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.





Därefter blev det dags att ta i tu med pepparkaksdeg som vi hade slängt ihop och förvarat i frysen i några timmar.

Receptet hittade vi i Tjejmiddag.

Tunna Pepparkakor
:
2 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
3 tsk kanel
200 g smör
100 g sötmandel
1 1/2 tsk bikarbonat
5 1/2 - 6 dl vetemjöl

Hacka mandeln fint och rör samman den med socker, sirap, ingefära, kryddnejlikor och kanel. Smält smöret och rör ner det i blandningen. Tillsätt bikarbonat och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till två tjocka rullar och platta till dem så de får en rektangulär form. Linda in rullarna i plastfolie och lägg den kallt tills nästa dag, eller i frysen ett par timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna med en riktigt vass kniv i tunna, tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.



Vi fuskade lite dock, vare sig finhackade mandeln eller skar i tunna skivor. Figurformade pepparkakor smakar ju mycket bättre :)


Lunchlådan

Kokade ihop en smarrig rotfruktssoppa igår morse innan jobbet. Tog vad som fanns i kylskåpet vilket i det här fallet blev två morötter, en halv kålrot, en purjo och en lök.

Finfördelade samtliga grönsaker och började med att fräsa löken med lite vitlök. Hällde i resterande grönsaker och hällde på med vatten så det täckte grönsakerna plus någon cm till. I med en buljong och sen fick det puttra en stund (20-30 min). Klickade i tre rejäla matskedar med crème fraîche och smakade av med salt och peppar.



En god soppa med säsongens grönsaker helt enkelt. Med en skiva av det hembakta brödet blir det riktigt kalasgott!

Lördagsnatt

Begav mig mot Tip the velvet i lördagskväll direkt efter jobbet, kom dit och plockade upp kameran. Lagom trött efter en dags arbete. Festen var mycket trevlig, dessvärre är det väl vad som hände efteråt som stannar kvar i minnet.

Åkte hem relativt tidigt då jag ändå skulle upp och jobba dagen efter, kliver på vagnen i brunnsparken och vid Hjalmar Brantingsplatsen kliver tre poliser ombord för att åka med en hållplats för att se till att det inte är något bråk ombord eller vid hållplatserna. Något som väcker delade känslor hos mig, givetvis är man tacksam att de finns där om något skulle hända men det känns samtidigt sorgligt att behovet finns och väldigt obehagligt när de går förbi en mellan sätena så man nästan kan känna den kalla metallen från pistolen.

Hursomhelst, kliver av vid min hållplats och går med snabba kliv till min lägenhet. Kramar mobilen i fickan och sneglar snett bakom för att se så ingen går för nära. Kommer innanför min ytterdörr, mission completed!

Tyvärr gick det inte lika bra för alla den här kvällen. När jag gick i korridoren såg jag att grannarna hade fest, och någon kvart senare hör jag någon som snörvlar utanför min dörr. Öppnar lite på glänt, och där sitter en tjej som blöder näsblod och gråter. Ser hur hennes vänner kommer springandes och undrar vad som hänt, vem som slog osv med upprörda röster. Går in i gen och hämtar lite papper och frågar om hon behöver hjälp. Får höra att det var någon uppe vid hållplatsen som slog henne, någon hon inte kände. Vännerna ringer polisen, och finns inget mer för mig att göra än att vända på klacken och gå till sängs.

Jag kände igen henne, då jag skjutsade hem henne och hennes fästman från Belles halloweenfest förra året där hon friade på scenen till dem. Vi skulle ju ändå åt samma håll. Hon verkade inte känna igen mig, men verkade tacksam för den lilla hjälp man kunde bistå med.

Polisens närvaro på vagnarna hjälpte inte den här gången och inte heller ser man något resultat från alla manifestationer mot våld. Fortfarande finns det folk som helt oprovocerat slår andra människor. Människor som tvingar en att tänka tankar som att kanske den bil som åkte förbi i förra korsningen blir mitt viktigaste minne, när skulle någon märka att jag aldrig kom hem osv.

Jag kände inte bara igen tjejen utan även hennes vänner. Jag vet att de var vänner med Pelle, killen som blev knivhuggen till döds när han skulle ta ut pengar vid bankomaten i länsmansgården under självaste alla hjärtans dag.

Inte utan att man känner sig något uppgiven.

Tip the velvet

I afton stundar tip the velvets två års kalas, och jag dyker upp med kameran i högsta hugg.



Krämig potatis- och purjolökssoppa

En sisådär halv tolv på kvällen fick jag mig ett ryck att koka lite soppa för att göra något med matlagningsgrädden innan den skulle gå hädan. Sju potatisar, en halv purjo (gröna delen då den ljusa gick åt i början på veckan), en tärning grönsaksbuljong, röda linser (för den goda smaken och för att få upp näringsvärdet något), en skvätt grädde samt salt & peppar.

Hacka det som hackas skall, dvs potatis och purjo, lägg i kastrullen och häll på med vatten så det täcks, men inte mer än så. I med en tärning buljong och lite linser. Kokat tills allt mjuknat och gå lös med potatisstöten (eller stavmixern för den mer högteknologiske), i med grädden och smaka av med salt och peppar.

För att göra det hela ännu mer aptitretande så klickade jag i lite crème fraîche, lade på en skiva av purjon jag sparat undan, pepprade lite med svart och vitpepparkvarnen och slängde till sist på lite persilja.



Mumma!

Mer retusch

Fixat några bilder från i sommras. Tanken bakom dessa är gamla analoga färgfoton, så färgsticken och oskärpan är medvetna.

Modell: Marie P.

RSS 2.0