Gravidplåtning

Plåtade en vän tidigare i höst för att dokumentera hennes växande mage. Nu här det bara en dag till beräknad födelse :O





Kolla gärna in hennes blogg

Bröd

Testade på ett brödrecept jag hittade hos UnderbaraClara, och så här blev resultatet.


Koka glögg

Under gårdagen passade jag på att testa ett glöggrecept som jag läst i en tidningen hemma hos min mor. Dessutom stod det släktkalas på dagens agenda så tog med en flaska till kusinen.

½ liter vatten
1 st stjärnanis
1 st rooibos tepåse
½ liter äppeljuice

Mät upp vattnet och häll i en kastrull, koka upp med stjärnanisen (gärna mer än en som stod i receptet, så blir det lite mer klös i glöggen). När det kokat upp, lägg ner tepåsen och låta sjuda ca fem minuter. Häll därefter i äpplejuicen och värm till en lagom temperatur.

Jag kokade i två omgångar, först med godmorgons äppeljucie, men den var lite grummig så resultatet så inte jättelockande ut, så testade en gång till med Bravos som är lite klarare och resultatet blev riktigt läckert. Så nu har man massor med glögg i kylskåpet att avnjuta.



Smultronstället

Var ute på stan med Hanna och hennes väninna Annika nu i början på veckan, kikade lite grann på julklappar och gick sedan ut och åt på en god tapasresturang. Därefter gick jag och Hanna vidare till bio Capitol för att se cinematekets visning av Ingmar Bergmans Smultronstället. Den ingår i deras serie med Gunnar Fischers filmer. Fischer var filmare i ett flertal av Bergmans filmer, bland annat i Det sjunde inseglet som vi var och såg tidigare i höst.

Hursom, filmen var väldigt fin, skall dock erkännas att jag råkade nicka till någon kort minut pga matkoman efter resturangbesöket. Filmen handlar om en gammal man, Isak, skall åka från Stockholm till Lund för att bli jubeldoktor. Med sig i bilen har han sin svärdotter Marianne, som spelas av den alltid lika ljuvliga Ingrid Thulin. Under resans gång drabbas Isak av mardrömmar, och minns tillbaka till sin barndom och hans första kärlek. De Isak man fick se i början på filmen är en barsk och egoistisk man, som sedan i slutet av resan blivit betydligt mer ödmjuk.



Cinematekets beskrivning:
"Bilresa till Lund blir färd genom minnen för professor med förbittrad vuxen son. Alla scener i bil togs i studio, Fischer använde back projection, motvilligt, men med en professionalism som överträffar den i många samtida Hollywoodproduktioner."


Önskelistan

På begäran från familjen kommer här året önskelista, här är lite bilder utan någon inbördes ordning.


Arabias muminmuggar, Kärlek och Kvällsseglats. Finns bland annat att köpa på muminmuggar.se och Åhlens. Mysig pyjamas från Lindex storlek M. Rosa kaninlampa (finns här). Köksradio, gärna i någon pastellig färg. Exemplet ovan finnar man på Haléns.

Utöver dessa mer specificerade saker så är även en strykbräda med stykjärn välkommet (fullstorlek på styrkbrädan, en sån vanlig man ställer på golvet alltså, inget en man ska ställa på ett bord) samt en elvisp.

Hembakta eller kokade grejer är också mer än välkommet, eller kanske en favoritbok man vill dela med sig av.



Shopping



Åkte med familjen, minus älsta systern, till min farbrors lager i Kungälv för att fynda lite hemtextilier bland annat. Hittade mig två trepack med fina kökshandukar (rosa och blå), fina vita linneservetter (som kommer bli kalasfina med rosettservettringarna jag beställt) och en söt liten sockerströare.

Skagenpanna

Hade herr Sushi över på middag i slutet på förra veckan som fick agera datasupport så nu är skärmen kaliberad :]

Lagade en god skagenpanna av kolja, skaldjurmix (räkor, kräftstjärtar och musslor) crème fraîche samt lite salt och svart- & vitpeppar. Serverades ihop med färskpasta och lite sallad.

Tina fisken, skär i mindre bitar och bryn den i lite smör, när den börjar bli klar så häll i crème fraîchen och rör om, ha sist i skaldjuren och smaka av med lite kryddor. Bon apetit!



Danmarksresa

En kollega tillika god vän hade några semesterdagar kvar att ta ut och föreslog att vi skulle ta oss en tripp någonstans. Lysekil och Havets hus blev mitt förslag, medans han mer tänkte sig något åt Tysklandshållet. I slutändan kände vi båda att vi varken hade tiden eller pengarna att stanna en natt borta så vi bestämde oss för att ta en dagstur till Danmark istället.

Tog färjan okristiligt tidigt på tisdagsmorgon och nådde vårt grannland vid lunchtid, rullade ut bilen och började med att korsa landet för att ta oss till Hirtshals på min begäran för att besöka Nordsjömuseét, där jag inte varit sen mellanstadiet. De råkar nämligen ha norra eurpoas största akvarietank.

När vi tittat oss mätta på alla dessa tusentals fiksar så åkte vi tillbaka till Fredrikshavn för att få något i magen samt förverkliga Jonathans mål med resan: den danska spriten. Gick in på ett stort varuhus där det mellan grönsaksdiskar och brödhyllor även hade ett halvt systembolag. Kom in i vinavdelningen, med vinflaskor från golv till tak. Frågade lite försynt en av de anställda huruvida de hade något alkoholfritt vin. Han svarade glatt ja och visade mig två flaskor, en med rött och den andra men vitt vin. Inget höjdare utbud med andra ord. Två flaskor vitt fick följa med, tillsammans med några jättefina ciderburkar jag hittade som jag tänkt använda till något pyssel när de blivit utdruckna.

Därefter bar de av till Moby Dick, en mysig resturang där Jonathan högg in på en trerätters mendans jag tog en fantastisk rätt bestående av de fiskar och skaldjur som ropats in under dagens auktion. Där rundades kvällen också av, och vi åkte på färjan för att vända åter hem.




Var rädd om maten-veckan

Hörde i ett reklamavbrott på spotify att Lantmännen utmanade en att inte slänga någon mat alls under vecka 47, och man kunde klicka hem en kokbok på deras hemsida att ha till hjälp. u anser jag mig förvisso duktig på att fixa matlådor osv, men ska ändå bli kul att anta utmaningen.

Så vill man vara med i kampen mot att var fjärde matkasse slängs i Sverige så anta utmaningen, och låt dig inspireras att fortsätta när veckan är till ända.


Twin Parallel

Underbart fin filmsnutt av Justian Anderson för Jayne Piersons vår/sommarkollektion 2011. Gökur, fräknar och trassliga strumpbyxor.


Twin Parallel from Justin Anderson on Vimeo.


Namnsdag

Har namnsdag idag, grattis till mig. Sushi skickade ett fint klipp till mig idag. Hur många gånger har man inte kännt sig som en desorienterad pingvin?



RSS 2.0