Smultronstället

Var ute på stan med Hanna och hennes väninna Annika nu i början på veckan, kikade lite grann på julklappar och gick sedan ut och åt på en god tapasresturang. Därefter gick jag och Hanna vidare till bio Capitol för att se cinematekets visning av Ingmar Bergmans Smultronstället. Den ingår i deras serie med Gunnar Fischers filmer. Fischer var filmare i ett flertal av Bergmans filmer, bland annat i Det sjunde inseglet som vi var och såg tidigare i höst.

Hursom, filmen var väldigt fin, skall dock erkännas att jag råkade nicka till någon kort minut pga matkoman efter resturangbesöket. Filmen handlar om en gammal man, Isak, skall åka från Stockholm till Lund för att bli jubeldoktor. Med sig i bilen har han sin svärdotter Marianne, som spelas av den alltid lika ljuvliga Ingrid Thulin. Under resans gång drabbas Isak av mardrömmar, och minns tillbaka till sin barndom och hans första kärlek. De Isak man fick se i början på filmen är en barsk och egoistisk man, som sedan i slutet av resan blivit betydligt mer ödmjuk.



Cinematekets beskrivning:
"Bilresa till Lund blir färd genom minnen för professor med förbittrad vuxen son. Alla scener i bil togs i studio, Fischer använde back projection, motvilligt, men med en professionalism som överträffar den i många samtida Hollywoodproduktioner."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0