Filmfestivalen

Då vart årets schema spikat.

Först ut blir:
Män som simmar

En grupp medelålders män har slagit sig samman och börjat ägna sig åt konstsim. Det är ett sätt för dem att komma bort från vardagens lunk, men snart utvecklas deras hobby till något mer. Högst oväntat får de en inbjudan till världsmästerskapen i konstsim i Milano.

Adrienn Pál



Piroska jobbar som sköterska inom terminalvården och är missnöjd med sitt liv. Hennes make är mest intresserad av sin modelljärnväg och på jobbet spenderar hon största delen av tiden med att bevaka en vägg med monitorer. Hon dagdrömmer sig bort och hennes fantasi får ny näring när det en dag kommer in en patient, som har samma namn som hennes bästa vän från skoltiden, Adrienn Pál. Det sätter igång hennes tankar och Piroska bestämmer sig för att försöka hitta vännen, vilket blir till en gåtfull resa i hennes eget minne och förflutna. Med svart humor penslar Ágnes Kocsis (Fresh Air, GIFF 2007) fram en stillsam och suggestiv historia som belönades med kritikernas pris vid festivalen i Cannes.

Womb




Fliegaufs förra film Milky Way innehöll sammanlagt endast elva bilder. Men detta är något annat. Tommy och Rebecca är betagna i varandra som barn, men separeras när Rebeccas mamma får jobb i Japan. När de möts i vuxen ålder finns kärleken kvar. När Tommy dör i en trafikolycka konsulterar Rebecca Department of Genetic Replication som ser till att hon blir gravid med hjälp av genetiskt material från den döde fästmannen. En ny Tommy, en exakt klon av den förra, föds och blir en ny man, den man som Rebecca älskar. Krångligt, javisst. Barn eller älskare är i det här fallet samma sak. Ett mycket visuellt inlägg i debatten om genetik och kloning. Som Rebecca ser vi svenskättade stjärnan Eva Green.

Isolerad




Läkarstudenten Frank (Emil Johnsen) är mitt i en stressig tentaperiod när granntjejen (Ylva Gallon) ringer på dörren. Trots hans aviga och näst intill folkilskna attityd fortsätter hon att ringa på, oftare och oftare. Allt verkar inte vara som det ska mellan henne och pojkvännen, en mystisk mc-kille, spelad av Peter Stormare, och under några intensiva dygn går allt över styr. Isolerad, en av de två sista filmerna ut i Svenska Filminstitutets debutsatsning Rookie, är en i det senaste årets våg av svenska independentfilmer i skräckgenren. Men filmen når längre än de flesta andra. Regissörsduons Kafka-artade upplägg känns igen från novellfilmen Rosenhill (GIFF 2009) och är en spännande skräckvision av ensamhetens konsekvenser. Filmen är GIFF:s avslutningsfilm.

Sound of Noise




Sex trum-terrorister planerar och genomför en attack i fyra akter mot en stad. Den tondöva poliskommisarien Amadeus är dem ständigt på spåren och blir indragen i en riktig musikhärva. Hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta.

(Alla bilder och text är stulna rakt av från Giffs hemsida).
Vad ska ni se på årets filmfestival?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0