Julbak med syster

Bloggen har stått lite orörd de senaste två veckorna då det blev en hel del jobb som kom emellan. Hur som helst, var hemma hos min syster och körde julbak i hennes nya lägenhet. Blev pepparkakor, lussekatter samt ingefärskola.

Vi började dock med lite fika för att samla krafter till knådandet. James Dean som glöggkopp och en rosa glittrig gitarr:





Därefter tog vi tag i lussekattsdegen. Receptet hittade vi i senaste numret av Minnenas Journal:

Lussekatter
100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
2 1/4 dl socker
1 msk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 liter vetemjöl
Till gardering
1 dl russin
1 uppvispat ägg

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

3. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.

4. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i
20 bitar vardera. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter.

5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.

6. Jäs i ytterligare 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.





Därefter blev det dags att ta i tu med pepparkaksdeg som vi hade slängt ihop och förvarat i frysen i några timmar.

Receptet hittade vi i Tjejmiddag.

Tunna Pepparkakor
:
2 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
3 tsk kanel
200 g smör
100 g sötmandel
1 1/2 tsk bikarbonat
5 1/2 - 6 dl vetemjöl

Hacka mandeln fint och rör samman den med socker, sirap, ingefära, kryddnejlikor och kanel. Smält smöret och rör ner det i blandningen. Tillsätt bikarbonat och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till två tjocka rullar och platta till dem så de får en rektangulär form. Linda in rullarna i plastfolie och lägg den kallt tills nästa dag, eller i frysen ett par timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna med en riktigt vass kniv i tunna, tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.



Vi fuskade lite dock, vare sig finhackade mandeln eller skar i tunna skivor. Figurformade pepparkakor smakar ju mycket bättre :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0